Toiminnot

Ero sivun ”Ohjelmistoja” versioiden välillä

Ei muokkausyhteenvetoa
(Otsikoiden lihavointi)
 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Alla lista tunnetuimmista digitoinnin laadun analysointiin tai värienhallintaan soveltuvista ohjelmistoista. Saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia vaihtoehtoja. Kaikki tässä yhteydessä mainitut ohjelmistot soveltuvat käytettäväksi osana Digitoinnin laadunhallinnan ohjeistukseen / FADGI-suositukseen perustuvaa digitointiprojektia. Osaa analysointiohjelmistoista on mahdollista hyödyntää myös ICC-väriprofiilin luomiseen. Ennen ohjelmiston hankintaa, perehdy analysointiohjelmistoja koskeviin suosituksiin ja huomioihin luvussa "[[Ohjelmistot ja targetit]]"'''.'''
Alla lista tunnetuimmista digitoinnin laadun analysointiin tai värienhallintaan soveltuvista ohjelmistoista. Saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia vaihtoehtoja. Kaikki tässä yhteydessä mainitut ohjelmistot soveltuvat käytettäväksi osana Digitoinnin laadunhallinnan ohjeistukseen / FADGI-suositukseen perustuvaa digitointiprojektia. Osaa analysointiohjelmistoista on mahdollista hyödyntää myös ICC-väriprofiilin luomiseen. Ennen ohjelmiston hankintaa, perehdy analysointiohjelmistoja koskeviin suosituksiin ja huomioihin luvussa "[[Ohjelmistot ja targetit#Analysointiohjelmistot|Analysointiohjelmistot]]"'''.'''


=== Ilmaisohjelmistoja ===
=== '''Ilmaisohjelmistoja''' ===


==== '''OpenDICE''' ====
==== '''OpenDICE''' ====
Rivi 18: Rivi 18:
* Kehittäjä: [http://www.picturae.com/ Picturae]
* Kehittäjä: [http://www.picturae.com/ Picturae]


=== Maksullisia ohjelmistoja ===
=== '''Maksullisia ohjelmistoja''' ===


==== '''basICColor input 6 Pro''' ====
==== '''basICColor input 6 Pro''' ====
Rivi 64: Rivi 64:
* Kehittäjä: ColorBurst Systems
* Kehittäjä: ColorBurst Systems


=== Muita digitointityössä tai digitoinnin laadunhallinnassa hyödyllisiä ohjelmistoja ===
=== '''Muita digitointityössä tai digitoinnin laadunhallinnassa hyödyllisiä ohjelmistoja''' ===


* [https://www.digitizationguidelines.gov/guidelines/digitize-OpenDice.html AutoSFR]
* [https://www.digitizationguidelines.gov/guidelines/digitize-OpenDice.html AutoSFR]

Nykyinen versio 8. maaliskuuta 2023 kello 15.31

Alla lista tunnetuimmista digitoinnin laadun analysointiin tai värienhallintaan soveltuvista ohjelmistoista. Saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia vaihtoehtoja. Kaikki tässä yhteydessä mainitut ohjelmistot soveltuvat käytettäväksi osana Digitoinnin laadunhallinnan ohjeistukseen / FADGI-suositukseen perustuvaa digitointiprojektia. Osaa analysointiohjelmistoista on mahdollista hyödyntää myös ICC-väriprofiilin luomiseen. Ennen ohjelmiston hankintaa, perehdy analysointiohjelmistoja koskeviin suosituksiin ja huomioihin luvussa "Analysointiohjelmistot".

Ilmaisohjelmistoja

OpenDICE

FADGI-suosituksen mukaiseen laadun mittaamiseen kehitetty ilmaisohjelmisto, joka tukee lukuisia targetteja. OpenDICE:n tekijät lupaavat kaupallisia ohjelmistoja vastaavat tulokset. Saatavilla on Windows yhteensopiva graafinen käyttöliittymäversio, sekä komentorivisovellus Windows ja Mac ympäristöön. Ohjelmiston käyttö ja tulosten tulkinta vaatii jonkin verran perehtymistä. OpenDICE ei tee ICC-väriprofiileja.

Deltae

Deltae soveltuu suuntaa-antaviin värianalyyseihin ColorChecker Classic ja ColorChecker SG targeteilla, esimerkiksi silloin kun muita analyysiohjelmistoja ei ole saatavilla. Se ei tue uusimpia FADGI-targetteja. Ohjelmisto ilmoittaa sekä FADGI-suositusten (vuoden 2010 version) mukaisen tähtiluokituksen että Metamorfoze-suosituksen mukaiset tulokset. Deltae pystyy luomaan suhteellisen luotettavan ICC-väriprofiilin. Huom! Ohjelmistoa ei tiettävästi ole päivitetty vuoden 2012 jälkeen, mikä voi rajoittaa uusimpien targettien käyttöä ohjelmiston kanssa.

Maksullisia ohjelmistoja

basICColor input 6 Pro

Värienhallintaohjelmisto, joka tukee useita targetteja ja mahdollistaa räätälöityjen työnkulkujen tallentamisen. BasICColor input 6 Pro:lla voi luoda ICC-väriprofiilin sekä DCP-profiileja (Adobe Lightroomia ja Adobe Camera Rawta varten).

  • Kotisivu
  • Tuetut targetit
  • Hinnoittelu: Saatavilla kaksi versiota, hintahaarukka noin 500-800€. Ilmaisversion avulla on mahdollista tutustua rajoitetun ajan ohjelman ominaisuuksiin.
  • Kehittäjä: basICColor GmbH

ImageZebra

ImageZebra on selaimen kautta käytettävä pilvipohjainen kuvanlaadun arviointiin tarkoitettu palvelu, joka ei vaadi ohjelmiston asentamista tietokoneelle. ImageZebran kehitystyö jatkuu edelleen ja lisätietoa tulevista ominaisuuksista löytyy palvelun kotisivuilta.

iQ-Analyzer-X

Ohjelmisto, joka arvioi kansainvälisten standardien mukaisesti kuvanlaatua ja keskeisiä digitointilaitteiston suorituskyvystä kertovia tekijöitä. Ohjelmistosta on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio, ja se tukee laajaa valikoimaa targetteja.

Golden Thread NXT

Golden Thread NXT on laajan toiminnallisuuden tarjoava analysointiohjelmisto, johon on sisäänrakennettu kaikkien FADGI-suositukseen sisältyvien objektityyppien analyysi. Ohjelmisto mahdollistaa myös kustomoidut analyysit, joissa raja-arvot on määritelty omien tarpeiden mukaan. Pelkän ICC-väriprofiili luominen onnistuu ohjelmistolla suoraviivaisesti, samoin tarkat analyysitulokset ovat helposti nähtävissä.

  • Kotisivu
  • Hinnoittelu: noin $3000
  • Tuetut targetit: ISA device level, ISA object level,  Calibrite ColorChecker Classic, Calibrite ColorChecker SG, DT Next Generation Target, GoldenThread/FADGI 19264
  • Käyttöohjeita
  • Kehittäjä: Image Science Associates

Spectra Core Camera profiler

Värien analysointiin ja ICC-väriprofiilien luomiseen soveltuva ohjelmisto, joka tukee useita targetteja. Ohjelmistolla on mahdollista analysoida myös kustomoituja targetteja.

  • Kotisivu
  • Hinnoittelu: noin $500 (ilmainen demo saatavilla)
  • Tuetut targetit: tarkista valmistajan sivuilta
  • Käyttöohjeita
  • Kehittäjä: ColorBurst Systems

Muita digitointityössä tai digitoinnin laadunhallinnassa hyödyllisiä ohjelmistoja